Receptek
Tks derelye:
Hozzvalk:
40 dkg liszt
2 tojs
10 dkg zsr
10 dkg morzsa
10 dkg cukor
1 dkg s
20 dkg tkpr
A zsrban vilgosra pirtjuk a morzst, flretesszk. A lisztet, tojst, cukrot s a st sszegyrva tsztt csinlunk, s vkonyra nyjtjuk.
A tszta felt sodrfval bejelljk. Az egyik felre 3 cm-enknt tkpr halmokat rakunk. Kztk tojsfehrjs kentollal megkenjk.
A tszta msik felt rbortjuk az elzre. A halmok kztt rcsosan benyomkodjuk, s utna derelyeszaggatval kiszaggatjuk. A kockk szleit nyomkodjuk meg. Fzzk meg ket, s forgassuk meg a pirtott morzsban. /Ksznjk Robin/
Mzbor:
Hozzvalk:
1/2 vz
1/2fehrbor
szegfszeg
szegfbors
citromkarika
mz
A vizet s a bort sszentjk. Egy teatojsba, vagy filterbe belerakjuk a fszereket. Az egszet sszeforraljuk. Utna belerakjuk a mzet. Addig kevergetjk, amg a mz fel nem olddik. /Ksznjk Robin/
Mzeskalcska - egy klassz karcsonyi recept
50-60 norml mretû mzes lesz ebbõl.
Hozzvalk:
50 dkg liszt,
25 dkg mz,
15 dkg porcukor,
2 tojs srgja,
1 egsz tojs,
8-10 dkg margarin,
2-3 dkg vegyes fûszer zlsnk szerint (õrlt szegfûszeg, fahj, vanlia, stb.),
2 dkg stõpor vagy szdabikarbona,
fl citrom leve,
pr csepp citrom- s/vagy narancsolaj - vagy reszelt citromhj
Ksztse: A fenti adalkokat ssze ntgetjk egy mretes tlba. Minden ragadni fog! Lehet oda tenni reszelõt, rspolyt, kst, spaklivasat, mindent, amivel le lehet vakargatni a sok raggancsit. A tszta nem akar sszellni, csak rajtad, de ezen t lehet jutni. Szval ezt a ragacsos valamit, (kulimjszt)le kell takarni, s hideg helyre tenni, egy kis idõre(1-2nap, ha megcsmrlttl 1ht is lehet) rdekes mdon mg ekkor is ragacsos, de mr nyjthat, formlhatv alakul.Ha mgsem, akkor jhet egy kis lisztecske. Innentõl lehet hzni-nyjtani-formzni-szaggatni. Kizsrozott(vajazott) stõlapra tve kzpmeleg stõben aranybarnra stgetjk. Utna hideg helyre tesszk. Amg meleg, mg grbl-hajlik, ezrt j odafigyelni. Sts elõtt lehet dsziteni, szegfszeggel, meg ilyesmivel. Vannak olyan gipsz s csoki ntõ formk, amibe ezt is belelehet gymszlni, gynyrû formkat ksztve. J tvgyat! Igazi Mzesfals csemege!
Ksznjk Meastick!
Tkl:
A kvnt mennyisgû ritkt daraboljuk fel, kaparjuk ki a magjt, s meghmozva kposztareszelõn reszeljk le. Utna mrjk meg, s egy zomncozott fazkban kilogrammonknt 1 liter vzben fõzzk puhra. Vegyk le a tûzrõl, s amikor langyosra hûlt szitn trjk t, vagy turmixoljuk ssze. Vgl keverjnk bele literenknt 20 dg mzet, valamint 2 csapott mokkskanl citromsavat, s forraljuk fel. Vgl tltsk lehetõleg stt sznû vegpalackokba s szrazgozben tartstsuk. A tbbi rostos gymlcslhez hasonlan svnyvzzel fele–fele arnyban hgtva fogyasszuk. Kitlts elõtt rzzuk fel. Ha tmnyen isszuk, akkor a rostos szilvalhez hasonlan megszûnteti a szkrekedst. Vigyzzunk azonban, hogy majonzes zldsgsaltk fogyasztsa elõtt s utn ne igyunk stõtklevet, mert ez melygst, hnyst, s hasmenst okoz.
Forrs: Harmonet
Vajsr:
Hozzvalk:
2 dl club szda
1 dl tejkaramella
1 evkanl vaj
Elszts
1.lps: A tejkaramellt s a vajat egy 4 dl-es vegpohrba ntnk, s mikorhullmon 1 - 1½ percig melegtjk, amg a vaj el nem olvad.
2. lps: Felkavarjuk, majd fl percig hlni hagyjuk, aztn hozz keverjk a club szdt. Adiig kevergetjk, amg egy kicsit nem habzik
3. lps: Kt kvscsszbe tlaljuk, vagy kis poharakba. Kitn felmelegt 2 f rszre.
Forrs: Mugglenet
Stõtkl:
Hozzvalk:
1 sttk szeletekre felvgva
4 dl almal
1dl ananszl
2 teskanl mz (zls szerint lehet tbb, vagy kevesebb is)
Fahj, gymbr, szerecsendi (mindegyikbl egy csipet)
Elszts
1.lps: A sttkszeleteket turmixold ssze robotgppel.
2. lps: ntsd hozz a sttklhez az almalevet s az ananszlevet.
3. lps: Adj hozz egy kis mzet (ne tl sokat, nehogy elrontsd, ksbb mg adhatsz), s keverd ssze az egszet teljesen!
4. lps: Add hozz a fszereket!
5. lps: Htsd le az egszet, majd hidegen tlalhatod nagy poharakba. Egszsgedre!!!!
Forrs: Mugglenet